dijous, 14 de febrer del 2008

ALIMENTS I SALUT

1.Classificació dels aliments:
Un aliment és qualsevol substància, composta normalment de carbohidrats, lípids, aigua i/o proteïnes, que pot ser ingerida per un animal per nodrir-se o per plaer. Els objectes considerats aliments poden tenir un origen vegetal, animal o altres com ara els fongs o productes fermentats com l'alcohol. Tot i que moltes cultures eren recol·lectores i caçadores, moltes de les actuals utilitzen.

2. Roda dels aliments:
La roda dels aliments és un esquema que classifica els alimentsen set grups:
Grup 1: Aliments plàstics (llet i derivats). Aporten proteïnes, vitaminesi greixos.
Grup 2: Aliments plàstics (carn, peix i ous). Aporten proteïnes i vitamines.
Grup 3: Aliments reguladors (patates, llegums i fruits secs. Aporten vitamines, minerals i glúcids.
Grup 4: Aliments reguladors verdures i hortalisses. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 5: Aliments reguladors fruita. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 6: Aliments energètics cereals i derivats. Aporten glúcids.
Grup 7: Aliments energètics greix oli i mantega. Aporten lípids.
Una alimentació variada ha d'incloure aliments de tots els grups de la roda, en la proporció adequada.


3. Dieta equilibrada :



La dieta és el conjunt d´aliments que menja habitualment una persona. perquè una dieta sigui saludable, ha de ser completa i equilibrada.



Una dieta és completa quan ens proporciona tot tipus de nutrients.

Una dieta és equilibrada quan ens aporta laquantitat necessària de cada nutrient.

4. Dieta mediterrània (Elaborar una recepta o diverses a partir del text instructiu treballat a català) :


Les propietats que se li atribueixen es basen en la constatació de que, encara que en els països mediterrànis es consumeix molt més greixque en els països dels Estats Units, la incidència de enfermetats cardiovasculars és molt menor. Les causes pareixen ser un major consum de peix, especialment de peix blau, ric en àcits grassos omega3; en un alt consum d'oli d'oliva (que redueix el nivell de colesterol en sang) en lloc de greixos animals, i finalment en el consum de vi, que té efectes beneficiosos, especialment el vi negre, encara que, per la toxicitat de l'alcohol, s'ha de prendre en quantitats moderades, s'entén un o dos tasssons en cada menjada.

ARRÒS AMB CIGALES

INGREDIENTS:

-400 g d'arròs

- 24 escamarlans mitjanes

- 1 ceba gran

- 1 got de brandy

- 1 l d'aigualeix

- Pimentón

- pebre

- oli d'oliva

- sal.

ELABORACIÓ:

-Sofregir la ceba rallada amb oli.

-Quan estigui bé daurada, afegir el pebre i el pimentón i, a continuació, els caps dels escamarlans. Coure fins que totes els caps adquireixin un color vermell.

- Les cues es guarden sense pelar.

-Afegir la copa de brandy, encendre i flambear.

-Posar l'aigua i coure fins que el brou redueixi a la meitat.

-Passar el brou per un colador xinès, aixafant els caps d'escamarlà i la ceba perquè soltin tot el seu suc.

-Afegir l'arròs al brou bullint i remoure dos o tres vegades durant els 9 minuts que ha de coure.

- Apagar el foc.

-Col·locar les cues d'escamarlà sobre l'arròs, tapar i deixar reposar 3 o 4 minuts.

-El pimentón es pot substituir per safrà o curry.

-El resultat serà altra recepta amb la mateixa gràcia.



5. Malalties derivades de la dieta alimentícia (per excés o per defecte) :



Obesidad:
L'obesitat o adiposi és la condició del cos en la qual la quantitat de greix acumulat comporta risc per la salut.




Anorèxia nerviosa:

L´anorèxia nerviosa és una forma d'anorèxia, la qual consisteix en un trastorn alimentari i psicopatològic molt greu caracteritzat per la presència d'una pèrdua deliberada de pes fins al punt de sobrepassar els límits de la normalitat.


La diabetis:

Mellitus o diabetis sacarina és una síndrome orgànica multisistèmica caracteritzada per laument dels nivells de glucosa a la sang), resultat de defectes en la secreció d' insulina,defecte o ambòs.